Soğuk havalarda yani kış mevsiminde araç çalıştırmak diğer mevsimlere göre daha zordur. Bu nedenle Pratik Araba ekibi olarak kış mevsiminden önce aracınızın bazı noktalarını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Bu kontroller kışın aracınızın yolda kalmasının ya da umulmadık bir anda arızalanmasının önüne geçebilir.
Kışın aracınızı zor çalıştırmanın üç nedeni vardır.
1- Aracınızdaki yakıt ve diğer sıvılar gibi soğukken daha az buharlaşır.Havalar soğuduğunda, deponuzdaki yakıt çok daha yavaş buharlaşır. Bu nedenle yakması daha zordur (yakıtın yanması için buharlaştırılması gerekir.)
2- Soğuk havalarda motor yağı çok daha kalınlaşır.Soğuk bir motoru çalıştırdığınızda, motorun içindeki soğuk ve yapışkan motor yağının motor boşluklarına itilmesi çok daha zordur. Bu durum motorun dönmesini zorlaştırır. Eğer yıl içerisinde en az iki kez motor yağ bakımı yaptırıyorsanız kış mevsimine geçiş esnasında daha ince motor yağ kullanmak aracınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilir.
3-Aracınızın aküsü soğuk havalarda daha fazla zorlanır.Akü, elektron üreten kimyasallarla dolu bir depodur. Akü soğukken içindeki kimyasal daha yavaş gerçekleşir, bu nedenle akü daha az elektron üretir. Bu durum aracın marşına daha uzun süre basmanıza sebep olur. Kış mevsiminden önce akünüzün şarj durumunu kontrol ettirmezseniz soğuk havalarda sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Aracınızın aküsü test esnasında 12,6 volt veya üzerinde ölçülmelidir. Motor çalışırken, bu ölçüm 13,7 ila 14,7 volt olmalıdır.
" Pratik Araba ekibine akünüzün şarj durumunu ücretsiz olarak kontrol ettirebilirsiniz.”
Sel ve şiddetli yağmurda kontrollü sürüş şart.
Şiddetli yağışlarda araç kullanmak neredeyse bütün sürücülerin kâbusudur.
Böyle havalarda bütün duyu organlarımızın açık olması ve dikkatimizi sürekli yola vermemiz bizleri oldukça yorar. Yağışlı havalarda araç kullanırken birkaç noktaya dikkat ederek, can ve mal güvenliğiniz için yardımcı olabilir.
Pratik Araba ekibi olarak size bir kaç tavsiyemiz...
* Islak yollar fren mesafesi arttırır ve durma mesafesini çok daha fazla uzatır. Bu nedenle öndeki araçla olan takip mesafesini diğer zamanlara kıyasla iki katına çıkartın.
* Araç lastiklerinin sırtı yüzeyi lastiğin yola temas ettiği suyu pompalar. Lastik sırtı yıprandıkça, temas alanından suyu çıkarma etkinliği azalır ve direksiyon hâkimiyeti zorlaşır. Sırt yüzeyinin aşınmamış olmasına dikkat edin.
* Şiddetli yağmurda, yol kenarında su birikintileri oluşabilir. Su birikintisinden geçerken yavaşlayın. Ayağınız yarım debriyaj olsun.
* Gerekmedikçe şerit değiştirmeyin.
Karlı ve buzlu havada araç kullanmak ustalık işidir.
Karlı havalarda araç kullanmak için aracınızı önceden hazırlamanız en doğrusu.
Pratik Araba ekibi olarak size bir kaç tavsiyemiz...
* Yola çıkmazdan önce akünüzü kontrol ettirin ve yakıt deponuzu doldurun.
* Silecekleri, far, sinyal ve stop lambalarınızı kontrol edin.
* Yola çıkmadan önce telefonunuzun tamamen şarj edilmiş olduğundan emin olun.
* Bir kaza yâda arıza durumunda size ulaşmak daha kolay olacağı için karlı havalarda ana yolları kullanın. Mümkünse hava sıcaklıkları tek rakamlı dereceleri göstermeye başladığında, aracınıza kış lastiği taktırın.
* Karlı ve buzlu bir yolda, gaz pedalını çok az ezerek hafif devirde sürüş yapmanız gerekir. Böylece araç sizin kontrolünüzde olmaya devam eder.
* Düz vitesli bir aracı yerinden kaldırmak için ikinci vitesi kullanabilirsiniz. Daha yüksek bir vites kullanmak, daha düşük devir anlamına gelir, bu da lastiklerin patinajını engeller.
* Lastik havalarını normalden daha düşün tutun. Bu size direksiyon hâkimiyetinde yardımcı olur.
* Buzlu bir yolda sürüş esnasında takip mesafesi çok fazla tutun. Yavaşlamak zorunda olduğunuzda fren pedalını hafifçe ezin. Ani frenden kaçının. Çünkü bu frenleri kilitler ve ABS donanımlı araçların etkinliğini kaybetmesine neden olur.
Aracınız kış kullanıma nasıl hazır olur? Öğrenmek için tıklayın.Kış Aylarında Akü Bakımı Nasıl Olur? Öğrenmek için tıklayın.Antifriz Ne Zaman Değişir? Öğrenmek için tıklayın.